Bittens Addiction | För patienter
14495
page-template-default,page,page-id-14495,page-parent,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

Behandling och kurser för dig som har sjukdomen socker-addiction

 

På den här sidan finns information som är till hjälp för dig som anser att du har ett problem med socker/mjöl/skräpmat. Vill du fördjupa dig, lära mer, diskutera/få stöd av andra finns den slutna gruppen Sockerbomben i din hjärna på FACEBOOK – gå gärna med där.

 

Den stora utmaningen idag är hur vi ska kunna bli fler med kunskap om sockerberoende, screening, bedömning och kartläggning/diagnostik och biokemisk reparation, för att fler ska kunna få professionell hjälp.  Den första utbildningen för yrkesutövare startade i oktober 2012 och jag startar nya utbildningsgrupper varje år.

 

Här hittar du en förteckning över aktiva SUGAR®-specialister som jag har utbildat.

 

Tyvärr gör okunskapen och åsiktstänkandet att det finns de som ej ”tror” på sockerberoende som en sjukdom. Idag finns massor av forskning, där man kan läsa på. Lyssna på oss som har insikter, kunskap och erfarenhet. Få kan skilja på socialt bruk, eller ”normie” som jag skämtsamt säger, vilket innebär att man ej är besatt, ej överäter och inte får några konsekvenser av att äta sötsaker/mjölmat ibland. Nästa stora grupp är de vi kallar skadligt bruk. De får konsekvenser av att äta för mycket processad föda och för lite näringsrik mat. Men de är ej besatta utan dessa personer firar med mat och tröstar sig med mat, äter på stress, äter sötsaker som livsstil, för att det är gott och för att de är okunniga om en bra mathållning. Detta tillstånd är inte sjukdom. Den tredje kategorin är socker-/mjölberoende, som alltså har ett patologiskt, sjukligt bruk.

 

Du kan svara på dessa sex enkla frågor för att få en indikation på i vilken kategori du hamnar.
Här hittar du UNCOPE S:

 

 

Varför är det så viktigt att kartlägga/diagnosticera vilket tillstånd en person har?

Det är oetiskt att behandla en person utan att veta vad som ska behandlas. Det är risk för felaktig behandling när det gäller skadligt bruk eller patologiskt bruk/beroende då det är olika behandlingsmetoder för dessa. Det är mycket viktigt för patientens förståelse, acceptans och motivation och för att kunna  formulera realistiska mål för behandlingen. Essentiellt för forskning på behandlingsresultat – det är värdelöst om man inte vet vilket tillstånd som behandlats!

 

Det instrument jag utvecklat för denna kartläggning kallas SUGAR® och bygger på internationella diagnoskriterier ICD-10 och DSM-5. Här är en lista på sugar-certifierade utövare.

 

I dagsläget finns ännu inget intresse från sjukvården/regionerna att remittera (ta betalningsansvar) till behandling även om antalet läkare som hänvisar patienter att kontakta oss ökar hela tiden. Generellt har inte traditionell sjukvård någon utbildning inom addictionmedicin heller och framförallt inte i sockerberoende. Inom socialtjänsten finns inte heller möjligheten att få remiss hit och försäkringskassan anser att detta är medicinsk rehabilitering och de kan möjligen betala för yrkesinriktad rehabilitering. Så det återstår ännu så länge att betala själv även om jag kan se en långsam ökning av arbetsgivare som remittenter.

 

Vi är många idag som arbetar för att sprida kunskap och ändra på detta. Du kan bidra med att själv läsa på och kom ihåg att om du behöver hjälp, kontakta någon av oss som har utbildning och erfarenhet. Att fortsätta gå till ”gynekolog med benbrott ger inget resultat”.

 

Våga be om rätt hjälp och våga diagnos.

Bitten med armarna i kors över bröstet